Cobbler z truskawkami

cobbler z truskawkami i lodami

Jeden z najsmaczniejszych deserów truskawkowych tego sezonu! Kiedyś napisałam, że truskawki najlepiej smakują na surowo, ale oficjalnie to odwołuję, bo w tej zapiekanej formie są wybitne.

Cobbler to kuzyn crumble, w którym owoce zapiekane są pod kawałkami maślanego, półkruchego ciasta zamiast pod kruszonką. Najlepiej smakuje na ciepło i koniecznie z gałką (lub kilkoma ;)) lodów, które połączą się po części z soczystymi owocami tworząc rozkoszny śmietankowo-truskawkowy sos. Cobbler można przygotować w żeliwnej patelni albo dowolnym naczyniu żaroodpornym i zapewniam, że to najlepszy sposób na pożegnanie tegorocznego sezonu truskawkowego 🙂

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

Cobbler z truskawkami:
(wg Half Baked Harvest)

ciasto –
2 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki zimnej maślanki,
150 g zimnego masła,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka cukru kryształu

nadzienie truskawkowe –
ok. 1,2 kg truskawek,
1/3 szklanki miodu,
3 łyżki rumu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotować ciasto – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło (1 łyżkę odłożyć do smarowania) i posiekać drobno razem z mąką. Dodać zimną maślankę i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 3 cm i foremką do ciastek pokroić na kółka lub nożem na dowolne kształty (np. kwadraty). Pokrojone ciasto zostawić na 10 minut w zamrażalniku.

W tym czasie przygotować nadzienie. Połowę pokrojonym na kawałki truskawek wymieszać z miodem i smażyć na patelni około 10 minut, aż lekko odparują. Jeżeli cobbler będzie pieczony w patelni w której smażyły się truskawki, dodać do nich pozostałą część surowych truskawek, rum, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną (jeżeli cobbler będzie pieczony w innym naczyniu żaroodpornym, całe nadzienie przełożyć do naczynia). Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
Schłodzone ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, posmarować pozostałym, stopionym masłem i posypać cukrem kryształem.
Piec około 40 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni.
Podawać na ciepło z lodami.

cobbler z truskawkami i lodami

cobbler z truskawkami i lodami

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *