Gofry belgijskie / Gofry na drożdżach

Gofry drożdżowe idealne – niezwykle lekkie i chrupiące. Pełne pęcherzyków powietrza w środku. Zjesz 3, 4 a nawet 5 na raz i nawet nie zauważysz 😉 Gofry same w sobie są niezbyt słodkie – tylko jedna łyżeczka cukru – więc słodkie dodatki zalecane. U mnie latem wygrywają owoce z bitą śmietaną i cukrem pudrem, myślę że zimą krem czekoladowy byłby strzałem w dziesiątkę. Osobiście czekam na jagody!

Składniki na około 10-12 gofrów:
przepis ze strony Moje Wypieki; podaję z moimi zmianami
  • 270 g mąki pszennej 
  • 90 g masła
  • 210 ml mleka pełnotłustego
  • 180 ml wody gazowanej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ew. olejku waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże.
Do dużej miski przesiać mąkę, a następnie dodać wodę gazowaną, żółtka, cukier, wanilię, sól, mleko z drożdżami i masło. Zmiksować całość tak, by nie było grudek. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Po kwadrancie ubić białka na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na około 30 minut – aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na złoty kolor – u mnie około 4 minut, ale to zależy od modelu. Im większa moc tym lepiej. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Leave a comment

Your email address will not be published.