Makaron chow mein z wołowiną i warzywami

Uwielbiam makarony, co chyba też widać na blogu 😉 Tym razem padło na kluski w stylu azjatyckim, które chodzily za mną od dawna. Ale ale musiałam najpierw znaleźć przepis, który będzie ultra prosty, szybki i z dostępnych składników. I… znalazłam!
Oprócz powyższych zalet, jest po prostu pyszny. Oczywiście wiedziałam, że będzie dobry, to moje smaki, ale nie sądziłam, że aż tak. Jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to niech kropką nad i będzie fakt, że pobrudzicie tylko jedną patelnię i deskę do krojenia 😀
Gorąco więc polecam poniższy przepis na makaron chow mein z wołowiną. Smacznego!

Składniki na 2 porcje:
przepis z gazetki Lidla, po moich zmianach
  • 150 g makaronu chow mein
  • 250 g wołowiny (u mnie na gulasz – w miarę chuda i łatwa do krojenia, bo w klatkach)
  • 1 duża marchewka
  • pół papryki
  • 4 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, po czym wrzucić mięso i smażyć aż zbrązowieje (10-15 min). Usmażoną wołowinę przełożyć do miski.
Na tą samą patelnie, w razie potrzeby, wlać odrobinę oleju i podsmaż marchewkę 3-5 min. Następnie dodać paprykę i ponownie podsmażyć kilka minut. Na koniec wsypać szalotkę i raz jeszcze podsmażyć całość aż szalotka się zeszkli. Gotowe warzywa przełożyć z patelni do miski z mięsem.
Na pustą patelnię wlać wodę i sos sojowy oraz dodać czosnek i makaron. Całość wymieszać i mocno podgrzać. Na koniec wsypać wołowinę z warzywami, wymieszać i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty. Podawać od razu.
* zamiast patelni można użyć woka

Leave a comment

Your email address will not be published.