
W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Mimo że na co dzień staram się zdrowo odżywiać ze względu na częste treningi, to po solidnej dawce wiedzy wiem już, że muszę lekko zweryfikować moją dietę i wprowadzić do niej zdecydowanie więcej indyka!
Poniżej kilka ciekawostek 🙂
Szczególnie istotnym jest fakt, że mięso z indyka ma wysoką zawartość białka, które jest tak istotne przy aktywnym trybie życia – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz w utrzymaniu zdrowych kości. A jako że ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) idealnie sprawdzi się w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Dodatkowo pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zaś sodu w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Mało? Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu i cynku. Działamy więc kompleksowo na nasz układ nerwowy, odpornościowy oraz na nasz metabolizm. W kontekście sezonu jesienno-zimowego warto podkreślić, że wymienione witaminy z grupy B przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
A jak zaserwować sobie porcję zdrowia na talerzu?
Polecam makaron rigatoni z indyczym ragu bianco, który przygotowywaliśmy pod okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka Uwielbiam takie dania – z łatwo dostępnych składników, szybkie i smaczne.

Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu rigatoni (rurki też się sprawdzą)
- 300 g mielonego udźca indyczego
- 80 ml wytrawnego białego wina
- 40 g masła extra
- 20 g selera naciowego
- 20 g marchewki
- 20 g białej cebuli
- 20 g zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 10 g suszonych pomidorów w oleju
- 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
- do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny
- do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia)
- do smażenia: oliwa z z oliwek
Przygotuj wywar na bazie włoszczyzny i szyi indyczej.
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono mocno rumiany kolor.
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu.
Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj wywar. Duś mięso aż do miękkości.
Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło.
W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania.
Całość gotuj tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy.
Przed podaniem posyp startym parmezanem.
