Makaron rigatoni z indyczym ragu bianco

makaron indyk mielony
W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”. Mimo że na co dzień staram się zdrowo odżywiać ze względu na częste treningi, to po solidnej dawce wiedzy wiem już, że muszę lekko zweryfikować moją dietę i wprowadzić do niej zdecydowanie więcej indyka! 
Poniżej kilka ciekawostek 🙂

Szczególnie istotnym jest fakt, że mięso z indyka ma wysoką zawartość białka, które jest tak istotne przy aktywnym trybie życia – przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej oraz w utrzymaniu zdrowych kości. A jako że ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry) idealnie sprawdzi się w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Dodatkowo pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zaś sodu w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Mało? Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12, potasu, fosforu i cynku. Działamy więc kompleksowo na nasz układ nerwowy, odpornościowy oraz na nasz metabolizm. W kontekście sezonu jesienno-zimowego warto podkreślić, że wymienione witaminy z grupy B przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
A jak zaserwować sobie porcję zdrowia na talerzu?
Polecam makaron rigatoni z indyczym ragu bianco, który przygotowywaliśmy pod okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka Uwielbiam takie dania – z łatwo dostępnych składników, szybkie i smaczne. 
pomysł na indyka
Składniki na 2 porcje: 
  • 200 g makaronu rigatoni (rurki też się sprawdzą)
  • 300 g mielonego udźca indyczego 
  • 80 ml wytrawnego białego wina 
  • 40 g masła extra 
  • 20 g selera naciowego 
  • 20 g marchewki 
  • 20 g białej cebuli 
  • 20 g zielonego groszku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 g suszonych pomidorów w oleju 
  • 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano 
  • do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny 
  • do smaku: sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szałwia) 
  • do smażenia: oliwa z z oliwek 
Przygotuj wywar na bazie włoszczyzny i szyi indyczej.
Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono mocno rumiany kolor. 
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. 
Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj wywar. Duś mięso aż do miękkości. 
Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. 
W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania. 
Całość gotuj tak długo, aż makaron będzie al dente, a sos zrobi się kremowy. 
Przed podaniem posyp startym parmezanem. 
przepis indyk mielony makaron

Leave a comment

Your email address will not be published.