Makaron w sosie serowym ze szpinakiem

Absolutnie jeden z moich ulubionych makaronów! Kremowy sos serowy, który może stanowić bazę do wielu wariacji. U mnie tym razem szpinak i boczek, ale polecam również wersję z kurczakiem czy w ogóle bez mięsa. Opcja z suszonymi pomidorami również sprawdzona 😉 Przyznam szczerze, że makaron w sosie serowym robię bardzo, bardzo często, ale jest tak dobry, że rzucamy się na niego natychmiast i nigdy nie było okazji, by trafił wcześniej do sfotografowania. Tym razem resztką silnej woli się udało 🙂 Gorąco polecam, może i Wam równie mocno zasmakuje.

Składniki na 3 średnie lub 2 bardzo duże porcje:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczku (polecam od razu krojony w kostkę)
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g świeżego szpinaku (jedno opakowanie), umytego
  • 50 g sera pleśniowego – lazur błękitny, pokrojony w drobną kostkę
  • 100 g tartej mozzarelli
Boczek przesmażyć na suchej patelni do wytopienia tłuszczu, po czym przełożyć go do miseczki. 
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pamiętać, by odlać 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
Na wytopionym tłuszczu (można trochę odlać, jeśli wytopiło się bardzo dużo) zeszklić cebulę. 
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i przesmażyć razem kilka minut.
Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko razem przemieszać i zalać śmietanką. Podgrzać całość mieszając do połączenia składników. 
Wlać wodę, w której gotował się makaron i wymieszać.
Kiedy sos zacznie lekko bulgotać dodać ser pleśniowy i szpinak. Gotować kilka minut mieszając.
Na koniec wsypać startą mozzarellę i jeszcze raz wymieszać aż ta całkowicie się rozpuści.
Na patelnię z sosem wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i gotowe. Podawać od razu.
Smacznego!

Leave a comment

Your email address will not be published.