Absolutnie jeden z moich ulubionych makaronów! Kremowy sos serowy, który może stanowić bazę do wielu wariacji. U mnie tym razem szpinak i boczek, ale polecam również wersję z kurczakiem czy w ogóle bez mięsa. Opcja z suszonymi pomidorami również sprawdzona 😉 Przyznam szczerze, że makaron w sosie serowym robię bardzo, bardzo często, ale jest tak dobry, że rzucamy się na niego natychmiast i nigdy nie było okazji, by trafił wcześniej do sfotografowania. Tym razem resztką silnej woli się udało 🙂 Gorąco polecam, może i Wam równie mocno zasmakuje.
Składniki na 3 średnie lub 2 bardzo duże porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 g boczku (polecam od razu krojony w kostkę)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 opakowanie śmietanki 30% lub 36%
- 250 g świeżego szpinaku (jedno opakowanie), umytego
- 50 g sera pleśniowego – lazur błękitny, pokrojony w drobną kostkę
- 100 g tartej mozzarelli
Boczek przesmażyć na suchej patelni do wytopienia tłuszczu, po czym przełożyć go do miseczki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pamiętać, by odlać 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
Na wytopionym tłuszczu (można trochę odlać, jeśli wytopiło się bardzo dużo) zeszklić cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i przesmażyć razem kilka minut.
Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko razem przemieszać i zalać śmietanką. Podgrzać całość mieszając do połączenia składników.
Wlać wodę, w której gotował się makaron i wymieszać.
Kiedy sos zacznie lekko bulgotać dodać ser pleśniowy i szpinak. Gotować kilka minut mieszając.
Na koniec wsypać startą mozzarellę i jeszcze raz wymieszać aż ta całkowicie się rozpuści.
Na patelnię z sosem wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i gotowe. Podawać od razu.
Smacznego!