Pączuszki serowe z twarogiem

Szybkie i proste w przygotowaniu pączki serowe. Na blogu pojawił się już na nie przepis, TUTAJ, ale pączuszki są na tyle pyszne, że warto o nich przypomnieć a przepis odświeżyć. Tym razem wykonane przez Mamę, pod moim czujnym okiem 😉 Mega mega serowe i delikatne jak chmurka. Na karnawał jak znalazł. 
Ważna uwaga – pączki są pyszne także na drugi dzień. Jako że są naprawdę wilgotne, nie wysychają ani nie twardnieją jak tradycyjne. 
PS Polecam też wariację – czekoladowe pączuszki na serku homogenizowanym KLIK

Składniki: 

przepis prawdopodobnie znaleziony na stronie Przepisy Joli, podaję po naszych zmianach

  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki
  • ok. 1l oleju do smażenia 
  • cukier puder do posypania
 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie ciasta na pączki 
W jednej misce umieścić twaróg oraz jogurt naturalny, po czym zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać wódkę i znowu utrzeć. Następnie dodać masę serową i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Masę raz jeszcze potraktować mikserem.
Smażenie pączków
W garnku rozgrzać olej do smażenia. Naszykować miseczkę z zimną wodą.
Ciasto jest mocno klejące, dlatego też formując nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego należy każdorazowo maczać ręce w wodzie. Kulki ciasta delikatnie wrzucać na olej, powiedzmy do 5-6 przy na jeden raz – żeby miały miejsce urosnąć. Pączki smażyć na mocno złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i układać na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. 
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem. 

Leave a comment

Your email address will not be published.