Sernik bez pieczenia z truskawkami

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

W ostatnich tygodniach pewnie nie tylko mnie nie spieszno do włączania piekarnika 🙂 Lato to pora na desery na zimno. I chociaż kocham prawdziwe, pieczone serniki wszelkiej maści, a nie przepadam za sernikami na zimno, to w tym czasie nawet ja skuszę się na taki serowy deser z lodówki, koniecznie w towarzystwie świeżych owoców sezonowych.

Ten sernik bez pieczenia jest jednak inny. Bez żelatyny i innych środków żelujących, z którymi od zawsze mi nie po drodze, super prosty, na który składają się tylko trzy składniki – mielony twaróg, słodzone mleko skondensowane i sok z cytryny. To prawdopodobnie jakaś tajemnicza reakcja chemiczna pomiędzy mlekiem skondensowanym i cytryną sprawia, że masa serowa ładnie tężeje w lodówce, a w smaku sernik pozostaje cudownie kremowy. Teraz w sezonie podaję go ze świeżymi truskawkami, ale każdy rodzaj owoców sezonowych będzie tu pasował (np. maliny, wiśnie/czereśnie czy czarne jagody).

Sernik najlepiej przygotować dzień przed podaniem, żeby miał czas porządnie schłodzić się i stężeć przez noc w lodówce, a tuż przed podaniem przybrać go owocami.

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

Sernik bez pieczenia z truskawkami:
(wg Martha Stewart)  

masa serowa – 
500 g mielonego twarogu (może być z wiaderka),
1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


spód – 
200 g herbatników,
60 g stopionego masła

truskawki

Herbatniki zmielić lub rozkruszyć drobno i wymieszać ze stopionym masłem. 

Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. 
Boki i dno wykleić masą ciasteczkową i zostawić w lodówce lub zamrażalniku do stężenia. 

Twaróg lekko zmiksować (nie miksować zbyt długo) z wanilią. Mleko skondensowane wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać stopniowo do masy serowej, ubijając na małych obrotach.

Masę serową przełożyć na mocno schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę przykryć folią i schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc, aby sernik stężał. 

Schłodzony sernik delikatnie wyjąć z tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Podawać prosto z lodówki. 

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

sernik bez pieczenia z truskawkami bez żelatyny

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *