Szakszuka – jajka w pomidorach

Ziąb za oknem, więc na talerzu idealnie sprawdzi się coś rozgrzewającego. Na przykład szakszuka!   Jajka z gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym. Tak w skrócie. Wyjadana prosto z patelni, ze świeżym chrupiącym pieczywem. Na śniadanie, obiad czy kolację. Dla mnie dodatkowo to trochę takie wspomnienie lata, więc lepiej być nie może 😉 Latem oczywiście korzystamy ze świeżych pomidorów, zimą stawiamy na te z puszki. Szybko, prosto i smacznie.
Polecam też wersję z zapiekanymi jajkami i rozbudowaną o szpinak – przepis TUTAJ.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pieprz, sól
  • łyżeczka słodkiej papryki (idealna jest wędzona)
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • świeża bazylia 

Rozgrzać olej na dużej patelni, w międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek. Podsmażyć cebulę do zeszklenia, następnie dodać czosnek i przesmażyć razem jeszcze kilka minut. Na patelnię wlać pomidory z puszki, wsypać przyprawy oraz cukier. Wymieszać i smażyć do kilkunastu minut aż sok z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty, treściwy sos pomidorowy. Dodać garść świeżej, posiekanej bazylii, wymieszać. Spróbować, ewentualnie jeszcze raz doprawić solą czy pieprzem do smaku. Na koniec wbić dwa jajka, nałożyć na patelnię przykrywkę i gotować do ścięcia jajek. Przed podaniem dodatkowo posypać całość świeżą bazylią. Smacznego!

Leave a comment

Your email address will not be published.